Geplaatst in Blog

Vertrouw op het proces

Mijn dochter leerde mij vandaag een mooie les. Volg je hart, vertrouw op het proces en vooral: wees flexibel. Laat de creativiteit vloeien zoals jij het voelt! Hoe ze mij dit inzicht heeft gegeven zal ik je vertellen…

Mijn dochter houdt er van om creatief bezig te zijn en verven is daar een onderdeel van. Ze wist wat ze wilde maken: een schilderij van bergen tegen een donkere lucht. Dus ging ze aan de slag.

Met een kwast maakte ze een natte ondergrond, zoals ze vorige week van haar vader had geleerd om het mooie luchteffecht te kunnen maken. De spons die ze had gevonden gebruikte ze voor de zwarte bergen en pas daarna begon ze aan de blauwe lucht. De bergen konden nog wat wit gebruiken, maar door het te veel te vegen werden de bergen tot haar verbazing grijs. Dat was een mooi lesje in het mengen voor haar.

Ze besloot het over een andere boeg te gooien en alles grijs te maken, met de spons een reliëf in de vorm van een kruis makend. Zo, dat is het kruis van Jezus, kondigde ze vol trots aan.

Er mocht toch weer blauw bij en er kwam een sneeuwvlok in het zwart. Nee, die sneeuwvlok was het toch niet. Dus, hop, meer zwart, want mijn dochter houdt van zwart. En uiteindelijk het hele doek zwart. Met een satéprikker werd daar een tekening weggekrast. Per ongeluk kwam ik met mijn vinger op het doek, maar dat vond ze ook een briljant idee. Ze maakte er meer vingerafdrukken bij en dat werden ballonnen.

Het resultaat zie je op de foto en zij is er trots op. Toen besefte ik ineens dat deze meid ‘gewoon’ gedaan heeft wat zij wilde, wendbaar in haar eigen creativiteit en zonder de invloed van meningen van anderen.

Hoe mooi zou het zijn als wij volwassenen ons ook niet zouden leiden door de mening van anderen. Te doen waar wij zelf blij van worden en daarmee de flexibiliteit in onszelf kunnen ontdekken.

Want, ja, er zullen heel veel meningen zijn over wat ze heeft gemaakt, maar al die meningen doen er niet toe zolang je er zelf plezier aan beleeft.

Geef een reactie